Minyak Enjin

View previous topic View next topic Go down

default Minyak Enjin

Post  ARS on Wed 08 Sep 2010, 7:37 am

Can someone share wat is the type of engine oil they are using on their bike?

Personally i'm using MOTUL Scooter Power (Fully Synthethic) 5W-40.

Any comment about this oil?

ARS

Posts : 50
Join date : 13/08/2010
Age : 38
Location : Selangor DE

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  lekjb on Wed 08 Sep 2010, 12:32 pm

Bagus le tu.... minyak kelapa pun ada orang pakai kat N9... ok juga

lekjb

Posts : 59
Join date : 30/08/2010
Age : 51
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  burn's burn on Wed 08 Sep 2010, 12:59 pm

fully synthethic....5 bulan tak payah tukar minyak itam


Last edited by burn's burn on Wed 08 Sep 2010, 1:09 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : xx)

burn's burn

Posts : 68
Join date : 30/08/2010

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  zoolkimi on Thu 09 Sep 2010, 6:49 am

burn 5 bulan sekali tukar umah hang dgn opis kentut pun dgr...kuda gua sebulan sekali hr2 100km..fully sentitik engine rasa lebih ringan , bagus utk long distance dan engine..kalau hr2 trip 100km to 150km mana thn full sentitik 20 hr atau 26 kena tukar..citer last sekali kalau mampu pakai la sentitik kalau tak kata abg lek pakai minyak kelapa

zoolkimi

Posts : 87
Join date : 02/09/2010
Age : 40
Location : rawang

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  rizalshah on Tue 18 Jan 2011, 1:51 pm

baru try pakai petronas scooter. rasa mcm sama jek ngan motul tp rega dia lebih murahla. org jarang bawak moto cam aku ni xdela pening cam ko zool. aku rasa mau lebih 5 bulan baru aku kena tukar minyak itam kot. sehari xsampai 10km begerak....hehe Laughing

rizalshah

Posts : 3
Join date : 23/12/2010
Age : 40
Location : Gombak

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  zoolkimi on Wed 19 Jan 2011, 12:18 pm

ko ijai agak2 le moto ko kadang2 2 bulan pun tak jln...kalau moto ko tu gerak seminngu sekali pun kira banyak..kekeke ijai jaga tulang2 ko tu jgn ride selalu...

zoolkimi

Posts : 87
Join date : 02/09/2010
Age : 40
Location : rawang

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  rizalshah on Thu 20 Jan 2011, 5:13 pm

zool, moto aku tu tiap2 ari begerak tau. gi kedai mamak kat seberang jalan umah aku. tggula, dah ok pinggang aku sok aku join korang balik

rizalshah

Posts : 3
Join date : 23/12/2010
Age : 40
Location : Gombak

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  merah on Fri 18 Mar 2011, 8:46 pm

as'salam... tumpang berlalu lalang... mcm sy nih ride setiap hari lebih kurang 100km camne lak?

minyak cam mano yg sodap dipakai? from putrajaya to PJ(gie keje), PJ to shah alam(gie blaja kek itm),

last shah alam to putrajaya(balik umah).... cam bertawap gak la... mintak tolun pandangan otai2...

merah

Posts : 6
Join date : 14/03/2011
Age : 32
Location : putrajaya

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  burn's burn on Sat 19 Mar 2011, 6:21 am

merah wrote:as'salam... tumpang berlalu lalang... mcm sy nih ride setiap hari lebih kurang 100km camne lak?

minyak cam mano yg sodap dipakai? from putrajaya to PJ(gie keje), PJ to shah alam(gie blaja kek itm),

last shah alam to putrajaya(balik umah).... cam bertawap gak la... mintak tolun pandangan otai2...

yg fully sintetik yg terbaik....dan yg paling penting jgn miss pegi servis....itu aku pya pendapat la....orang2 yg lain tu aku tak tahu laaa...

burn's burn

Posts : 68
Join date : 30/08/2010

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  merah on Sun 20 Mar 2011, 9:19 am

ic2.. semalam baru pas xcident la bro.. habis pecah cover dpn.. mat guard termasuk... total up dlm rm2800 ke bawah.. kaki kiri terkehel skit... tp 3rd party tue cover... salah dia, masuk simpang meluru jerk... tension tul.. kalo tak leh join gie bagan lalang makan ikan baka..

merah

Posts : 6
Join date : 14/03/2011
Age : 32
Location : putrajaya

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  zaimittc on Wed 20 Apr 2011, 3:17 am

tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

zaimittc

Posts : 6
Join date : 12/03/2011
Age : 33
Location : Rawang

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  mie2809 on Wed 20 Apr 2011, 2:07 pm

zaimittc wrote:tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

Salam,

Minyak enjin nie perpulang la pada owner sendiri nak pakai apa , bagi saya sekarang pakai minyak hitam Petronas scooter harga RM29. Bagi saya tukar minyak hitam setiap 2000km, minyak gear setiap 4000km dan servis cvt setiap 4000km atau 6000km atau bila motor dah start jerking sekian...

mie2809

Posts : 73
Join date : 30/08/2010
Age : 46

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  nan_singautara on Thu 08 Sep 2011, 11:16 pm

burn's burn wrote:fully synthethic....5 bulan tak payah tukar minyak itam

5 bulan.....hang boleh la sebab motor dok bungkus aja.... lol!

nan_singautara

Posts : 9
Join date : 02/09/2010
Age : 44
Location : bdr baru nilai....desa cempaka 2

Back to top Go down

default ingin tahu...

Post  robin jr. on Mon 10 Oct 2011, 1:57 pm

mie2809 wrote:
zaimittc wrote:tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

Salam,

Minyak enjin nie perpulang la pada owner sendiri nak pakai apa , bagi saya sekarang pakai minyak hitam Petronas scooter harga RM29. Bagi saya tukar minyak hitam setiap 2000km, minyak gear setiap 4000km dan servis cvt setiap 4000km atau 6000km atau bila motor dah start jerking sekian...



salam bro mie,

Maaf saya mencelah...saya ni rakan bru dlm forum ni n saya pn bru ambik VTS 200...ok saya paham ape yg bro mie sampaikn pada rakan zaimittc 2...saya pn ingin tahu mmg elok ke pkai minyak Petronas Scooter ni...n lagi 1 saya kurang mahir skit dalam teknikal baru VTS ni,saya ingin tahu ape yg dmaksud kn cvt n wajib tukar pada 4000km @ 6000km ke...

sekian time kasih.

robin jr.

Posts : 3
Join date : 21/09/2011
Age : 33
Location : Subang Area

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  mie2809 on Tue 11 Oct 2011, 3:07 am

robin jr. wrote:
mie2809 wrote:
zaimittc wrote:tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

Salam,

Minyak enjin nie perpulang la pada owner sendiri nak pakai apa , bagi saya sekarang pakai minyak hitam Petronas scooter harga RM29. Bagi saya tukar minyak hitam setiap 2000km, minyak gear setiap 4000km dan servis cvt setiap 4000km atau 6000km atau bila motor dah start jerking sekian...



salam bro mie,

Maaf saya mencelah...saya ni rakan bru dlm forum ni n saya pn bru ambik VTS 200...ok saya paham ape yg bro mie sampaikn pada rakan zaimittc 2...saya pn ingin tahu mmg elok ke pkai minyak Petronas Scooter ni...n lagi 1 saya kurang mahir skit dalam teknikal baru VTS ni,saya ingin tahu ape yg dmaksud kn cvt n wajib tukar pada 4000km @ 6000km ke...

sekian time kasih.

Salam bro,
CVT nie ialah belting yang menggerakkan motor kita tu. Selalunya di servis pada 6000 km atau lebih awal jika kita kerap melakukan long distance. Biasanya servis cvt di dia akan bukak semua cvt dan dicuci dengan air sabun hingga bersih. Biasanya masa ini mekanik akan memeriksa belting samada masih bole digunakan atau terpaksa tukar. Belting biasanya di tukar pada 12000 km atau lebih bergantung kepada penggunaan motor. Sekian serba ringkas..kalau nak tau lagi lebey kena join TT bro macam2 ada huhu...

mie2809

Posts : 73
Join date : 30/08/2010
Age : 46

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  robin jr. on Tue 11 Oct 2011, 12:20 pm

mie2809 wrote:
robin jr. wrote:
mie2809 wrote:
zaimittc wrote:tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

Salam,

Minyak enjin nie perpulang la pada owner sendiri nak pakai apa , bagi saya sekarang pakai minyak hitam Petronas scooter harga RM29. Bagi saya tukar minyak hitam setiap 2000km, minyak gear setiap 4000km dan servis cvt setiap 4000km atau 6000km atau bila motor dah start jerking sekian...



salam bro mie,

Maaf saya mencelah...saya ni rakan bru dlm forum ni n saya pn bru ambik VTS 200...ok saya paham ape yg bro mie sampaikn pada rakan zaimittc 2...saya pn ingin tahu mmg elok ke pkai minyak Petronas Scooter ni...n lagi 1 saya kurang mahir skit dalam teknikal baru VTS ni,saya ingin tahu ape yg dmaksud kn cvt n wajib tukar pada 4000km @ 6000km ke...

sekian time kasih.

Salam bro,
CVT nie ialah belting yang menggerakkan motor kita tu. Selalunya di servis pada 6000 km atau lebih awal jika kita kerap melakukan long distance. Biasanya servis cvt di dia akan bukak semua cvt dan dicuci dengan air sabun hingga bersih. Biasanya masa ini mekanik akan memeriksa belting samada masih bole digunakan atau terpaksa tukar. Belting biasanya di tukar pada 12000 km atau lebih bergantung kepada penggunaan motor. Sekian serba ringkas..kalau nak tau lagi lebey kena join TT bro macam2 ada huhu...



Bro,

ok time kasih bro diatas tunjuk ajar...ok bro biasa u all wt TT kt area mne..???mne tau ade kesempatan saya trun ke TT tersebut..leh chit chat2 lebh lnjut pasal SYM ni...

robin jr.

Posts : 3
Join date : 21/09/2011
Age : 33
Location : Subang Area

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  mie2809 on Thu 27 Oct 2011, 5:37 am

robin jr. wrote:
mie2809 wrote:
robin jr. wrote:
mie2809 wrote:
zaimittc wrote:tuan2..saya baru ambil vts200....ambil dekat sg buloh (sym centre)..
jumaat ni baru free nak ambil moto..
so nak tanya, minyak engine brand apa yg best & berbaloi..berapa KM sekali perlu tukar??

terima kasih tuan2

zaimittc Smile

Salam,

Minyak enjin nie perpulang la pada owner sendiri nak pakai apa , bagi saya sekarang pakai minyak hitam Petronas scooter harga RM29. Bagi saya tukar minyak hitam setiap 2000km, minyak gear setiap 4000km dan servis cvt setiap 4000km atau 6000km atau bila motor dah start jerking sekian...



salam bro mie,

Maaf saya mencelah...saya ni rakan bru dlm forum ni n saya pn bru ambik VTS 200...ok saya paham ape yg bro mie sampaikn pada rakan zaimittc 2...saya pn ingin tahu mmg elok ke pkai minyak Petronas Scooter ni...n lagi 1 saya kurang mahir skit dalam teknikal baru VTS ni,saya ingin tahu ape yg dmaksud kn cvt n wajib tukar pada 4000km @ 6000km ke...

sekian time kasih.

Salam bro,
CVT nie ialah belting yang menggerakkan motor kita tu. Selalunya di servis pada 6000 km atau lebih awal jika kita kerap melakukan long distance. Biasanya servis cvt di dia akan bukak semua cvt dan dicuci dengan air sabun hingga bersih. Biasanya masa ini mekanik akan memeriksa belting samada masih bole digunakan atau terpaksa tukar. Belting biasanya di tukar pada 12000 km atau lebih bergantung kepada penggunaan motor. Sekian serba ringkas..kalau nak tau lagi lebey kena join TT bro macam2 ada huhu...



Bro,

ok time kasih bro diatas tunjuk ajar...ok bro biasa u all wt TT kt area mne..???mne tau ade kesempatan saya trun ke TT tersebut..leh chit chat2 lebh lnjut pasal SYM ni...

Salam,
buasa kami TT di kedai Abang Rahim di Taman Seputih, kalau ada fb bole la tgk di group smbc central bila masa ada TT kalau berminat nak join kelab boleh hubungi saya SU di talian 0192-820270.

mie2809

Posts : 73
Join date : 30/08/2010
Age : 46

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  zaharimt on Sat 11 Feb 2012, 7:50 pm

Huhuhuhuhu..baru 3 mggu ambk EVO...millage pn x smpai 1000km lg...

zaharimt

Posts : 4
Join date : 23/01/2012

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  spartacus on Tue 22 May 2012, 4:35 am

Dear biker , I am new here , but for my bike I use a 10W40 RX castrol ,

the reason I use this oil is due to the contentts of ZDDP additive that assure long reliability on high wear poinjts of the engine , synthetic or mineral oil is only a fashion going around, with out any real accountable justification.

RGDS,

Spartacus

spartacus

Posts : 26
Join date : 21/05/2012
Age : 50
Location : johor bahru . skudai

Back to top Go down

default Re: Minyak Enjin

Post  Sponsored content Today at 5:03 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum